Welcome, e-Biz Bosses

It's time to take it to the next level!

You Should Join If:

  • You're a start-up entrepreneur or BizNess owner looking to gain resources to take your BizNess to the next level

  • You want to become an entrepreneur but are unsure as to where to start or what to do 

  • You're looking to become a member of a community of like-minded individuals wanting to gain and share knowledge 

Frequently Asked Questions...

Hur ofta måste jag komma ihåg P-piller?


P-piller måste du komma ihåg varje dag. Missar du ett P-piller finns det risk för att bli gravid.
​Är det hormoner i?


Ja, det är hormoner i.
Vilka biverkningar finns?


Biverkningar som kan uppstå om du äter P-piller är: Spända bröst Småblödningar
Illamående
Huvudvärk
Akne
Nedstämdhet
Minskad sexlust Biverkningarna kan avta med tiden när kroppen har vant sig vid att äta P-piller. Om du fortfarande mår dåligt efter 2-3 månader ska du kontakta din barnmorska eller gynekolog. Om du inte mår bra av att äta P-piller bör du sluta äta dem och hitta ett annat alternativ.
Skyddar den mot sexuellt överförbara sjukdomar?


Nej, det gör den inte. Komplettera med manlig eller kvinnlig kondom för att skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar!
Hur påverkas min mens?


P-piller gör så att du inte får någon ägglossning och inte heller någon mens. Du får dock en blödning som är en bortfallsblödning. Om du äter P-piller i tre veckor och sedan har ett uppehåll i en vecka får du alltså en bortfallsblödning som liknar mens. Vissa blöder mindre än det brukar göra i vanliga fall. Du kan även välja att skjuta på din blödning genom att fortsätta på nästa karta.
Blir jag fertil direkt efter att jag slutar äta P-piller?


Ja, du kan bli fertil direkt efter att du slutar använda P-piller. Det varierar dock från person till person. Ibland kan det ta ett tag innan du blir fertil igen, för att det kan ta tid innan ägglossning och menstruationen kommer igång ordentligt.
Hur påverkas miljön?


När du äter P-piller kissar du ut hormoner. Dessa kan hamna i våra vatten och påverkar till exempel fiskarna. Om du vill ha ett miljövänligare alternativ kan du välja ett preventivmedel utan hormoner.
Kan jag skjuta på mensen?


Ja, du kan skjuta på den bortfallsblödning som liknar mens genom börja på nästa karta istället för att ha uppehåll. Om du fortsätter att skjuta på blödningen i flera månader kan du tillslut få mellanblödningar.
Hur mycket hormoner innehåller P-piller?


Olika P-piller innehåller olika mycket hormoner. De kan innehålla olika mängd östrogen och olika gestagener. Äldre gestagener brukar ibland kallas andra generationens gesagener, medan de nyare brukar kallas tredje generationens gestagener. En del P-piller innehåller mellan 30-40 mikrogram etinylestradiol (konstgjort östrogen), och andra generationens gestagener. Nyare P-piller innehåller ofta lägre doser östrogen, 20-30 mikrogram etinylestradiol eller naturligt estradiol (naturligt östrogen) och tredje generationens gestagen.
Vilka hormoner innehåller P-piller?


P-piller kallas även kombinerade P-piller, just för att de innehåller två olika sorters hormoner. Det första hormonet är östrogen. Det är oftast konstgjort östrogen som kallas etinylestradiol, och det liknar kroppens eget östrogen. Några P-piller innehåller naturligt östrogen, som kallas estradiol. Det andra hormonet är ett så kallat gestagen, detta liknar kroppens eget gulkroppshormon.
Innehåller varje tablett samma mängd hormoner?


Det beror på vilken sort du har. Det finns nämliga två olika typer av P-piller: manofasiska och sekvenspreparat. Manofasiska P-piller har samma mängd östrogen och gestagen i varje tablett. Sekvenspreparaten varierar mängden östrogen och gestagen i olika kombinationer i tabletterna. Detta visas på kartan genom att tabletterna är i olika färger. Den totala mängden gestagen i sekvenspreparaten är ofta mindre. Detta kan vara till fördel för de som har problem med biverkningar. Eftersom mängden hormon är olika så är det vikitigt att ta tabletterna i rätt ordning. Det är svårt att skjuta på bortfallsblödningen med denna typ av P-piller.
Vad händer om jag glömmer att ta ett P-piller?


Det beror på vart du är på kartan, vilken sort du äter och om du skjutit på mensen och ätit flera kartor efter varandra. Kom ihåg att det kan gälla olika beroende på vilken sort du äter. Därför gäller inte följande råd för alla sorter! Läs på bipacksedeln och kontakta din barnmorska eller gynekolog för att vara säker på vad du ska göra. Om det inte hunnit gå mer än 36 timmar mellan två P-piller är du fortfarande skyddad. Ta då den missade tabletten så fort du kommer på det. Om det är samtidigt som du egentligen ska ta nästa tablett, ta båda samtidigt. Om du är på den första veckan ska du ta den missade tabletten så fort som möjligt, även om det gått så lång tid att det är dags för nästa tablett, då tar du dem samtidigt. Du bör skydda dig under kommande vecka med exempelvis kondom, för att vara skyddad mot graviditet. Om du har haft sex de senaste dagarna är det inte säkert att du är skyddad mot graviditet. Då kan du behöva ta ett Akut P-piller. Om du ätit ihop flera kartor är du fortfarande skyddad och kan istället börja ta sockertabletter. Då räknar du dagen du glömt som första dagen du äter sockerpiller. När det gått 4-7 dagar, beroende på vilken sort du äter, börjar du på en ny karta. Om du är på den andra veckan ska du ta den missade tabletten så fort som möjligt, även om det gått så lång tid att det är dags för nästa tablett, då tar du dem samtidigt. Om du är på den tredje veckan ska du antingen äta ihop två kartor eller börja med sockerpiller. Väljer du att äta ihop två kartor ska du ta den missade tabletten så fort som möjligt, även om det gått så lång tid att det är dags för nästa tablett, då tar du dem samtidigt. När alla tabletter med hormoner är slut, börjar du direkt på en ny karta. Du struntar alltså i sockerpillrena på denna karta. Väljer du istället att börja med sockerpiller räknar du den glömda tabletten som det första sockerpillret. När du ätit sockerpiller i 4-7 dagar, beroende på vilket sort du äter, börjar du på en ny karta. Kom ihåg! Det kan gälla olika för olika sorters P-piller. Dessa råd går inte att appplicera på alla sorter! Exempelvis gäller inte dessa råd för Qlaira och Zoely. Läs på bipacksedeln eller ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog för att vara säker på vad du ska göra.

What You Get When You Enter the e-Biz Bosses Group:

$30/Month

Monthly MasterMind Lessons

Weekly Live Q&A Sessions

Exclusive Members Only Content

1:1 Coaching Opportunities

Accountability & Encouragement

e-Biz Boss Spotlights

 

Testimonials